Translate

Friday, October 25, 2013

Alle (lucht)wegen leiden naar Brussel

Na 15 jaar startte vorig jaar de Aerlingus route Cork-Brussel eindelijk weer.
Een groot voordeel voor ons, de luchthaven is maar een half uurtje rijden van hier, de vluchten zijn goekoop en we moeten niet meer naar de blauw-gele kleuren van Ryanair kijken. We mogen onze handtas gewoon op onze schouder laten hangen, en we hoeven geen 3 jassen , 2 broeken en 6 t-shirts meer te dragen, ze zijn net iets vriendelijker op Aer Lingus.

Cork is prachtig. de stad heeft karakter, ze doet me dikwijls aan Gent denken. het taaltje is er sappig, de mensen zijn leuk en vriendelijk , kunst heeft een ereplaats in Cork, en je kan er zelfs heel lekker eten.

West-Cork is een droom voor toeristen. Niet alleen is het hier mooi. maar er is ook enorm veel te doen.
Zeesporten zoals surfen, kitesurfing , windsurfing, kayaking kan je hier het hele jaar door doen. De Beara peninsula is éé van de mooiste plekken ter wereld, je kan hier ook dolfijnen en walvissen zien, er wordt hier druk gefietst en er zijn een paar parels van restauranten, vooral dan vis restaurants. en de 'craic' ( het plezier) in de pubs is ongeëvenaard

Als je Engels wilt leren kan je hier  terecht in de taalscholen, en zakenmensen vinden hier heel wat IT talent.
En toch en toch wordt er maar weinig of niets over West-Cork gezegd in officiele documenten.
Dublin krijgt altijd onverdiend de meeste aandacht.

En daar willen ze hier iets aan doen. De IIrish In Europe vereniging heeft als doel de Ieren die in Europa wonen te helpen en de Ierse cultuur te promoten.


Denis Buckley, een Ier die in Brussel woont en werkt heeft daar de afdeling Brussel en Etterbeek opgericht.
Hier is de beschrijving op de website:
De tak « Brussel & Etterbeek – Ieren in Europa» is de eerste sectie van de vereniging van Ieren in Europa  die in België gevestigd is.
De belangrijkste functie van deze sectie is de promotie van de Ierse cultuur in de stad Brussel en de gemeente Etterbeek. De vereniging zal ook helpen bij de organisatie van de  "Saint Patrick's Day Parade of the Nations & Regions - Brussels".
Om haar doelstellingen te bereiken, zal de sectie communautaire relaties tot stand brengen met de sociale, locale en politieke organen van de gemeente.De gebruikte talen zijn Engels, Frans en Nederlands. Lidmaatschap is gratis voor alle nationaliteiten die leven of werken in de Brusselse regio. Andere secties zullen later opgericht worden in andere gemeenten.

Er zijn plannen om in Maart een tentoonstelling over West-Cork te organiseren, met culinaire hapjes uit West-Cork, muziek en dans , kunst en kunstenambachten en een foto tentoonstelling.
Ik heb het mannenkoor The City of Cork Male Voice Choir aangesproken om mee te werken en het ziet er naar uit dat ze naar Brussel zullen kome voor het St Patrick's weekend.
Nu moeten we nog geld vinden, en sponsors. er zijn al afspraken gemaakt met Gallerie Anspach.

Drie weken geleden ging hier in Clonakilty een Art Nouveau tentoonstelling van start in de Clonakilty Community Arts Centre. De tentoonstelling kwam er door samenwerking met de Irish in europe verenigingn en het Institut Paul Hankar in Brussel.

Ik werd erop uitgenodigd en werd al meteen gevraagd om interviews in het Engels, Frans en Nederlands te doen met de studenten en hun leraars voor Irish Radio International, waar ik sinds januari een programma heb voor Expats in Ierland.
Irish in Europe is dus ook goed op de hoogte van de taal gevoeligheden in Belgie.
Je kan hier naar die interviews luisteren, ik moet je wel verwittigen voor het moeilijk verstaanbare Nederlands van de directrice, maar dat werd wel goedgemaakt door het goede Nederlands van de leraar mr.Pottier en de studente. Institut Paul Hankar is een Franstalige school voor sociale promotie. De studenten die de tentoonstelling oprichtten studeren binnenhuisarchitectuur.

Onze eerste vergadering zit erop. er was nog één andere Belg op aanwezig, ook vertegenwoordigers van West-Cork Food , die er alle belang bij hebben om bekendheid te verwerven in Europa, en vooral Brussel. We werden naar huis gestuurd met als opdracht eens goed na te denken over hoe we West-Cork kunnen bevorderen in Belgie, om te beginnen in Brussel ( waar er nog veel geld zit), maar later ook in andere delen van het land.

En voilá, ik begin er hier mee. Mocht er iemand van de lezers ideeën hebben, laat me dan iets weten.
in zijn in ieder geval al een aantal foto's.
Geniet ervan!


No comments: