Translate

Sunday, March 9, 2014

Het probleem met Bono....

Ik heb er lang over getwijfeld om over Bono te schrijven. Ik weet dat hij heel populair is in Europa en de wereld, mijn kozijn die zelf niet ongekend is in Belgie en Nederland , graag door de woestijn raast rond nieuwjaar en het sportpaleis gemakkelijk vult, zei zelf dat Bono één van zijn grote helden is. Ja, dacht ik toen, best te zwijgen.
Bono is gekend door U2, zijn werk in Afrika en zijn zonnebril.

Niet iedereen is zo gelukkig met Bono en zijn goedbedoelde bemoeienissen in Afrika. Ja, sommige Afrikanen hebben er eigenlijk genoeg van en sommigen vinden dat Afrikanen best zelf de problemen in Afrika oplossen.

Maar dat is een discussie voor een andere keer. Bono is in Ierland al lang niet meer zo populair. En zeker niet meer sinds de crisis. Hij steekt zelf niet onder stoelen of banken dat hij een rasechte kapitalist is en doet zijn best om zo weinig mogelijk belastingen te betalen.

Ik denk niet dat hij zelf beseft hoe onpopulair hij hier is bij de gemiddelde burger, en de regering weet het duidelijk ook niet. Zij gebruiken Bono nog steeds als pronkstuk. Zoals vorige week op het EPP congress in Dublin, waar Bono een toespraak gaf waarin hij zei dat niet de Troika, maar de Ieren zelf voor de financiele redding gezorgd hebben.

Het feit alleen dat Bono daar stond te praten over de Ierse economie, de man die gekend is voor zijn belastingsontduiking, werkte iets los bij de Ierse burger. De commentaren op het internet liegen er niet om. Bono had beter gezwegen.

Hier is een artikel in The Journal.ie, een populaire nieuws site, de commentaren spreken boekdelen. en hier is een artikel uit de Sunday Independent van vandaag, waarin er nogal veel over bullshit geproken wordt.

Hier is het commentaar met de meeste likes:
'Bono is niet juist geplaatst om te preken. Als je zo geinteresseerd was in de goede wil van je medeburgers, dan zou je je belastingen hier betalen en ze niet bijsturen naar goedkopere belastings oorden. Had de titel geluid: Ieren bailen Europa uit, had hij misschien nog gelijk gehad. Waarom spreekt hij trouwens op wereld evenementen? Hij houdt het beter bij zingen, alhoewel zijn stem op die van een geconstipeerde kikker lijkt. Schrijf ons een liedje ( maar zing het niet zelf) en geef de verdiensten aan een goede zaak, in plaats van jezelf voor gek te zetten!'

Een paar jaar geleden ging de grap rond dat Bono zichzelf als de Messias ziet ( What's the difference between Jesus Christ and Bono. A. Jesus doesn't walk around thinking he's Bono.), het was nog goed bedoeld. Nu is er echter een bittere ondertoon.
With or without you, Bono? We zullen de vraag maar niet beantwoorden.

No comments: