Translate

Wednesday, June 4, 2014

800 Babies

In Tuam, county Galway, werd onlangs een massagraf van tenminste 796 babies ontdekt. De babies werden in een lege sceptische tank begraven, lijk op lijk. het gaat om kinderen die stierven in de periode tussen 1925 en 1961. Ze stierven aan verwaarlozing, ondervoeding, ook TBC, mazelen en maag-, darmonsteking. De nonnen hadden genoeg geld om de kinderen te voeden, ze verkochten de gezonde kinderen aan families in de VS.
Dit schokkend nieuws kwam als een donderslag toe. We dachten dat we het intussen allemaal wisten, we dachten dat de schandalen nu wel allemaal blootgelegd werden.
Na een Twitter campagne pikte the Daily Mail het verhaal eindelijk op, en Vrijdagavond kwam het eindelijk in het nieuws op RTE.
Er zal nu een gedenksteen opgericht worden met de naam van elk kind dat daar begraven ligt. Maar is dat genoeg? Wordt het nu geen tijd om eindelijk toe te geven dat de Katholieke kerk hier in Ierland schuldig is aan serieuze misdaden tegen de mensheid? Moeten we weer tevreden zijn met de uitleg dat 'het vroeger anders was', dat niet alle nonnen en pastoors mededaders waren en dat er veel goed werk verricht werd? 'Wir haben es nicht gewusst?
Mijn mening daarover is dat als iemand lid is van een instelling die misdaden pleegt, en daar bewust van is en toch in die instelling blijft, dan is die persoon schuldig door associatie.
Hier is een excellente blogpost die een inzicht geeft in de Ierse 'familie -eer' die aanzet gaf ( en nog geeft) tot zulke misdaden.

Ierland, het mooie groene land, met zijn Guiness, Leprechauns en plezier, heeft donkere, donkere geheimen, en het wordt tijd dat de schuldige instelling ook schuld bekent.

Hier is de RTE nieuws uitzending.

No comments: