Translate

Wednesday, November 5, 2008

Barack O'Bama, the lad from Moneygall, Offaly

Ja, het is officieel. Barack Obama is Iers! Het verbaast me natuurlijk niets! Alle Amerikanen hebben Ierse connecties, ze komen hier met massa's op zoek naar hun Irish roots.
Vele celebrities en presidentskandidaten beweren Iers bloed te hebbn. Sommigen hebben dat, andere weer niet, zoals John Kerry, die zich heel Iers gedroeg, maar uiteindelijk moest toegeven dat zijn vader de familienaam veranderd had van Kohn naar Kerry.
Als iemand bekend genoeg is en niet echt denkt dat hij Ierse connecties heeft, dan vinden de Ieren die connecties wel.

En ja hoor, de voorvaderen van Barack Obama's grootmoeder komen uit Moneygall in County Offaly. De Taoiseach, Brian Cowen heeft Barack Obama dus uitgenodigd om naar Offaly te komen. Brian zou hem dan het land van zijn voorvaderen laten zien. Brian Cowen komt zelf uit Tullamore, in Offaly en werd door RTE, de Nationale Ierse radio een 'compatriot' van Obama genoemd.
En natuurlijk werd er, naar goede Ierse gewoonte, ook meteen een ver familielid van de nieuwe Amerikaanse president ontdekt. Zijn naam is Henry Healy, hij woont in Moneygall en beweert dat zijn voorouders en Obama's voorouders ergens in de stamboom dezelfde zijn.
Moneygall heeft alvast een bord geplaatst op de toegangsweg naar het dorp, met de fiere vermelding' Moneygall, thuis van Barack Obama's voorouders'.
Gisteren avond werd een speciaal verkiezingsfeest georganiseerd met traditionele muziek en dans. De pers was er ook aanwezig. Iedereen bleef wakker om de resultaten te zien, en er werd serieus feest gevierd.
Henry Healy, Obama's achterachterachterachterachterneef hoopt ondertussen dat de nieuwe Amerikaanse president een bezoekje zal brengen aan Moneygall, en dat Monyegall wat geld kan verdienen door de connectie met Obama. Misschien komt er wel een kleine donatie vanuit Amerika. Ze willen graag een speeltuin bouwen, en die noemen ze maar al te graag de Obama playground.

Spijtig genoeg krijgen we hier echter géén dag verlof, zoals in Kenya, waar een ontroerde oom van mr Obama een emotioneel interview gaf op de Ierse radio.

De kinderen zijn altijd wel de beste om te verwoorden wat er in de wereld gebeurt. Toen Milo en Fintan vanmorgen wakker werden en hoorden dat Obama de verkiezingen gewonnen had zeiden ze tesamen: 'Good, now America is a good country again!' Sipke, mijn oudste zoon (15) zei:' so now we can like the Americans? strange feeling! I feel a big relief coming over me!'

No comments: