Translate

Thursday, December 18, 2008

Kerstmis in Ierland


De economische crisis heeft ervoor gezorgd dat we deze kerstmis niet naar de zon zullen trekken. We moeten dus de Ierse kerst doorstaan, willen of niet.

Kerstmis begint altijd vroeg in Ierland. Dit jaar begon het echter al tijdens het eerste weekend van November. Dat weekend werd de kerstverlichting in Dublin officieel aangestoken. Vanaf dan werden de straten verlicht en werd er overal kerstmuziek gespeeld.
De handelaars hoopten zo meer kopers aan te trekken. Spijtig genoeg voor hen heeft het niet veel geholpen. De meeste shoppers trokken naar Noord-Ierland, waar alles veel goedkoper is dankzij de zwakke pond. Tot overmaat van ramp voor de Ierse handelaars werd de BTW dan ook nog verlaagd in Groot Brittanie.
Al het geleuter in de pers over patriot zijn door in eigen land te kopen werd massaal genegeerd! Hoe zou je zelf zijn? Een Nintendo DS kost bijvoorbeeld 145 € in Ierland,in Noord-Ierland vind je ze voor 120€, met een spelletje inbegrepen! Geschenken, voeding, speelgoed, alles is wel goedkopere over de grens!

Gelukkig hadden ze in Cork wat meer gezond verstand. De 'Jingle Bells', 'White Christmas' en 'Drummer Boy' werden ons bespaard tot 1 December.
Vanaf dan werd het echt té dol. In de winkels , bij de mensen thuis en zelfs op de radio is het sinds 1 December kerstmis. De slagers hangen vol kalkoenen, elk huis is versierd, de kerstbomen staan nu al twee weken de woonkamers te versieren. ( behalve de onze dan, die hebben we, onder druk van de kinderen, vorig weekend dan maar binnen gebracht).
Overal worden er Mince Pies geserveerd, en als je bij iemand koffie drinkt, pas dan maar op want ze gieten er steevast whisky in. Kerstmis kan niet zonder alcohol!
De bedrijven organiseren een christmas pary voor het personeel. De straten van Cork zijn 's nachts gevuld van dronken kerstvierders.
Dan zijn er de schoolfeesten. Elke lagere school heeft een kerstfeest voor ouders en vrienden , waar steeds weer opnieuw het kerstverhaal wordt opgevoerd. De ouders en grootouders vinden het elk jaar weer fantastisch. Angharad, mijn achtjarige dochter was dit jaar één van de drie koningen. Ze moest een paar zinnen zeggen waar zelfs volwassenen het moeilijk mee zouden hebben: " OH glorious flower of loveliness, we know you must be desperate to see the baby yourself, and we do not desire to delay you. But our throats are as dry as the deserts we have crossed." , " we shall be eternally gratefull to you" en " To the One who brings the fragrance of joy to the world, I give frankincense", nogal archaisch, vind je niet? Wij, de ouders en broers zaten in het publiek elke zin mee te zeggen, bang dat ze de draad zou verliezen, maar ze heeft het er goed vanaf gebracht. Na het kerstverhaal wordt er altijd een grappige sketch opgevoerd en dan komen de onvermijdelijke christmas carrols,' jingle bells', 'Santa Claus is coming tonight' en 'Rudolph the Red Nosed Reindeer' zijn er altijd bij.
De school van mijn dochter vindt dit kerst gebeuren zo leuk dat ze het twee keer doen. Eén keer in de parochiezaal en één keer in de school zelf. En wij, de ouders, moeten daar natuurlijk altijd even enthousiast bij zijn.
Vanavond heeft haar tweede optreden plaats, morgen is het de beurt aan mijn zoon, die naar een andere school gaat.

Dan is er de decoratieve verlichting van de huizen. Sommigen gaan echt ver. In december wordt er in Ierland niet aan energie besparing gedaan, dat is wel zeker! Sommige huizen hebben verlichte daken, verlichte bomen, een pak verlichte dieren, santa's en elven in de tuin. Een waar spectakel!

Kerstmis zelf is wel best gezellig.'s Morgens worden de kinderen vroeg wakker om naar de kerstboom te lopen' Santa Claus legt er 's nachts geschenken onder.

Het kerst dinner is in elk huishouden hetzelfde; iedereen eet kalkoen, ham, spruiten( waarom begrijp ik ook niet, niemand houdt hier van spruiten!), en cranberries. In Cork eet men ook 'spiced beef', een stuk rund dat op een speciale manier gemarineerd werd. Na de kalkoen komt de bekende Christmas pudding, die al weken tervoren bereid werd, met brandy butter. Tot slot is er kaas met goede Porto.
Er wordt op kerstdag traditioneel een gesponsorde christmas swim georganiseerd op het strand. Tientallen mensen lopen dan tesamen in de ijskoude oceaan, om geld te verzamelen voor één of andere liefdadigheidsinstelling. Nadien krijgen ze warme soep, en natuurlijk een glaasje whisky, hete whisky bij voorkeur.

Op Tweede Kerstdag, of St Stephen's Day, wordt er meestal een vossenjacht te paard georganiseerd. Je kan die jacht gaan volgen. Op die manier ben je de hele dag buiten in de frisse lucht. Goed ook om die extra kerstcalorien weg te werken.
Niemand werkt tussen kertmis en nieuwjaar. De meeste bedrijven blijven gesloten.
De gekte blijft duren to 6 Januari. Dan is het ' Woman's Little Christmas'. Het is de dag dat de decoraties weer weggelegd worden tot volgend jaar. De vrouwen , die tijdens de kerst vieringen al het werk gedaan hebben gaan dan samen uit eten, en natuurlijk ook drinken. De meeste hotels hebben speciale promoties voor Little Christmas, meer en meer vrouwen trekken tesamen naar een spa-oord, om kertmis uit de huid te laten masseren, en weer monter en fris aan het nieuwe jaar te kunnen beginnen. Leuk idee toch wel!

Aan de kalkoen doen wij niet mee!. Onze buren weten intussen dat we van fazant houden, en elk jaar krijgen we gratis fazant van de jagers in de buurt.

Maar dit jaar houden we de fazant voor nieuwjaar. We gaan het wagen om gans te bereiden! Heeft er iemand een recept?


Vrolijk kerstfeest aan iedereen!

No comments: