Translate

Tuesday, May 19, 2009

De Ieren en de Tien Geboden


Als je in een Iers ziekenhuis ligt, krijg je steevast te maken met de Ierse katholieke kerk. Ik was er vorige week weer , na een 3 jaar lange wachttijd, voor een cosmetische ingreep, na de borstkanker operaties. Niks erg dus.
Tijdens mijn vier dagen durende verblijf werd ik gezegend door een monnik in bruin habijt en sandalen, een echte St Franciscus lool-alike, alleen wat bejaarder. Ik had hier niet om gevraagd, maar die mannen wachten tot je bijna slaapt, en dan slaan ze toe.
Verder kwam er een leek een gebedje voor me zeggen ( weer niet om gevraagd), werd ik wakker gemaakt door bischop Buckley die me aan het zegenen was, en liep ik uiteindelijk weg van de aalmoezenier, die me ook ging zegenen, maar ik had hem net op tijd gezien.
Ik heb hier deze keer niet op gereageerd. Ik ben het ondertussen gewoon. Ik heb hier, spijtig genoeg al zes keer in het ziekenhuis verbleven, de eerste keer was de ergste: ik kreeg de zalving van de zieken, op bestelling van een alto uit het koor waar ik lid van was, maar zonder mijn advies te vragen. Bischop Buckley heeft me ooit eens achtervolgd, tot hij mij kon zegenen, en hoewel ik de verpleegsters gevraagd had deze mensen duidelijk te maken dat ik hun diensten niet wenste, toch bleven ze hardnekkig verder zegenen. Ach ja, ik noem Ierland het Afghanistan van de katholieke kerk. Maar zijn de Ieren wel echt zo gelovig als ze zelf denken? Hier is mijn score voor de Ierse navolging van de 10 geboden, ik geef een score voor de regering en Jan -met-de-pet voor elk gebod.

I. BOVENAL BEMIN ÉÉN GOD

Regering: 10/10 Ja, ze beminnen hier 1 God, Zij het op de Protestantse of Katholieke manier, de God blijft dezelfde.
Bevolking: 9.5/10 Volgens de laatste volkstelling in 2006, noemen 88% van de Ieren zich katholiek, slechts 4% is niet gelovig.

II.WEES NIET IJDEL, VLOEK NOCH SPOT

Regering: 5/10. Ijdelheid, dat is een probleem zonde voor onze leiders. Bertie Ahern, de vorige Taoiseach verslond zo'n €21.823,24 aan make-up en grooming in 1 jaar.
Mary Harney,nu Tanaiste, toen minister van handel had te maken met een echte Mary -gate affair, toen bleek dat een rekening van $410 opgelopen had door 1 bezoekje aan de kapper/manicure in Florida, op kosten van de regering.

Vloeken is dan weer hun sterkere kant. Ze zijn zó tegen vloeken en godslastering , dat ze van plan zijn om godslastering een misdaad te maken, helemaal zoals in de Sharia wet.

Bevolking: 7/10
In de steden zijn ze ijdel, op het platteland niet zo erg.
Vloeken doen ze op zo een slimme manier, zodat hen niets verweten kan worden. Iedereen kent de Engelse vloekwoorden wel. Fuck, is niet toegstaan, vandaar dat de kinderen het de F-word noemen. De Ieren veranderden de letter u in e, en dat maakt alles goed.
Jezus wordt Jayzes, een idioot wordt eejit.
Je kan hier dus vrijuit in het openbaar zeggen: " Jayzes,you fecking motherfecking eejit, feck off for feck sake!" daar kan je niets op zeggen! Verder zeg je ook " For Flip's Sake" en niet "For Christ's sake" en "Shoot" in plaats van "Shit".
"Jesus, Mary and Joseph!" is geen vloek maar een uiting van verwondering, en dus toegelaten.

HEILIG STEEDS DE DAG DES HEREN

Regering 10/10.

De regering werkt niet , nooit en jamais op zondag! verkiezingen worden op een donderdag gehouden. Met goede vrijdag en op kerstdag is er een volledig alcohol verbod. Dit gebod wordt perfect gevolgd.

Bevolking: 7/10

De meeste kerken zitten nog vol op zondag. Maar de laatste paar jaren hebben de bischoppen geklaagd dat steeds meer em meer mensen aan sport doen op Zondagmorgen. Ze hebben een belangrijk bericht uitgestuurd naar de kinderen: " don't play, pray!"
Ja, zelfs de ultra katholieke GAA ( Gaelic Athletics Association) heeft matchen georganiseerd op zondag morgen! En dat beviel onze heilige mannen niet!


IV.VADER, MOEDER ZULT GIJ EREN

Regering: 0,5/10. De grijze bevolking is kwaad. Niet alleen heeft de regeing geprobeerd hen de gratis medische hulp af te pakken, de erbarmelijke staat van de verzorgings huizen en rustoorden spreekt parten.
De regering heeft ook miljoenen euros moeten terugbetalen aan ouderlingen en hun familieleden , omdat ze hen veel te veel aangerekend hadden voor rustoordverblijf.
Celia Larkin, de vriendin van Bertie Ahern, krijgt een half puntje omdat ze met geld van de regerende Fianna Fáil partij een huis voor haar oude tante had gekocht.

Bevolking: 9/10.
Ze houden hier van hun Mam en Dad, oudere mensen worden gerespecteerd.


V. DOODT NIET, GEEF GEEN ERGERNIS


Regering: 8/10 Dit is een vreedzame regering. Ze doen er alles aan om de vrede in het Noorden te behouden . De regering zendt ook regelmatig troepen op UN missies, als peacekeepers.

Bevolking: 6/10. De dodelijke vetes in Limerick en de moordende drugbendes blijven hier het nieuws halen. Onlangs demonstreerden zo'n 5000 mensen in Limerick tegen de misdaad bendes,nog 5000 mensen wilden er ook graag bij zijn, maar dierven niet.


VI. DOE NOOIT WAT ONKUISHEID IS


Regering: 10/10, alvast nu. Bertie Ahern was minder braaf, hij woonde samen in zonde met zijn vriendin. Hij was wel niet zó slecht, hij is niet uit de echt gescheiden van zijn vrouw, enkel van tafel en bed. Dat zal de bischop wel goed vinden.

Bevolking: 8/10. Ze kriigen geen maximum punten want, zoals een vrouw in Kinsale mij vertelde ' it's all fornication around here!'
En ook al doen ze in sommige scholen echt hun best ( kijk maar naar de schooluniformen)het grote aantal tiener-zwangerschappen vertelt natuurlijk boekdelen over de kuisheid van de jeugd.
De kerk heeft hier alle punten verloren. De verhalen van kindermisbruik blijven maar binnenstromen.

VII. VLUCHT HET STELEN EN BEDRIEGENRegering 3/10. Al de gerechtszaken spreken boekdelen

Bevolking 8/10. Dieven heb je overal. Maar net iets minder hier dan in Belgie. Geen carjacking of pickpockets hier. Als ze het doen doen ze het goed: met een spectaculaire bankroof of een echte roofmoord.

VIII. OOK DE ACHTERKLAP EN 'T LIEGEN

Regering:3/10
Dat hoeft wel geen uitleg meer, denk ik

Bevolking: 5/10. Ze houden hier van een goede roddel. Toen ik ziek was, kwam er regelmatig een buur langs, op weg naar de pub. Ze vroeg me dan rechtuit om de prognose. Kwestie van haar roddels voor te bereiden.
De meeste mensen zijn hier eerlijk , maar wee je gebeente met de zogenaamde cowboys in de bouwsector. De mannen die plots bouwondernemer werden tijdens de goede jaren van de Keltische tijger. Wij hebben er duizenden Euro's aan verloren, en we zijn niet de enigen!

IX. WEES STEEDS KUIS IN UW GEMOED


Regering: 10/10. Hier hoor je niet van schandalen zoals ze dat in Groot-Brittanie gewoon zijn.

Bevolking: 10/10. Ik wou soms dat de Ieren wat minder kuis in hun gemoed waren. Flirten doen ze hier niet, na de leeftijd van 18.
Toen we onlangs een Hongaars liedje vol passie en seksueel innuendo leerden met het koor, tesamen met het mannenkoor, keerde ik me naar de mannen en raadde hen aan wat goulash met heel pikante pepers te gaan eten. Want passie kennen ze hier niet. Woede en haat, maar geen passie!

X. EN BEGEER NOOIT IEMANDS GOED.

Regering: 2/10. Het nieuwe budget en de nieuwe tax-maatregelen zeggen daar genoeg over.

Bevolking: 8/10. Iedereen wil wel een yacht of een 4x4, en als je die niet hebt, dan begeer je die van de buren. Dat is gewoon menselijk.


Totaal score:
Regering:61,5%, voldoende

Bevolking:77,7%, onderscheiding.

Proficiat aan de Ierse bevolking. Ze doen het goed in de tien geboden sector. Dat is waarschijnlijk te danken aan hun interpretatie van het tweede gebod, en hun gebrek aan onkuisheid in het gemoed!

De regering is geslaagd, maar heeft nog werk voor de boeg.

Harder werken, jongens! Gedverdemme toch!

No comments: