Translate

Monday, November 22, 2010

And now, the end is near

Het hek is dus van de dam. Gisterenavond gaf Brian Cowen een persconferentie, waarin hij meedeelde dat de EU en de IMF een aanvraag om de Ierse regering te helpen met een lening van zo'n 80 tot 90 miljard, annvaard hebben.
Ik had gedacht dat hij ontslag zou nemen, maar dat deed hij dus niet.
Vanmorgen hebben de groenen zich uit de regering getrokken, Brian Cowen kan nu niets anders doen dan verkiezingen plannen. Die komen er in januari.
Dit is dus waarschijnlijk het einde van Brian Cowen en zijn Fianna Fail partij.
Hoe het nu verder moet, weet niemand echt nog te zeggen.
Wie kunnen we nog geloven? De nationale schuld is in een paar maand van 30 miljard naar 90 miljard gestegen. Is dat nu het laatste bedrag? Alleen Brain Cowen en zijn regering zijn er echt van op de hoogte, en wij moeten nu afwachten.De Ierse bevoling blijft verbazend kalm. Er zijn geen Griekse scenes. Er komen wel betogingen, maar die zijn niet spontaan, en goed op voorhand gepland.
Vanavond om zes uur is er een vigilie voor de regering gepland in Cork. Op Woensdag betogen de studenten in Cork en Dublin tegen de geplande verhoging van het inschrijvingsgeld,en in December is er een betoging gepland tegen de besparings maatregelen.

Wat me wel opvalt is dat iedereen tegenwoordig over politiek spreekt,en dat de mensen thuis wel kwaad zijn, maar niet graag op straat komen.
Er wordt ook meer en meer gevraagd naar een nieuw politiek systeem. De oude partijen die nog van de burger oorlog afstammen doen het niet meer voor de jongeren.

Het ziet er naar uit dat Enda Kenny van Fine Gael de nieuwe premier zal worden. Het valt nog te bekijken of hij Ierland uit de impasse kan halen.

No comments: