Translate

Thursday, March 26, 2009

Holy Cowen!

De politie (gardaí) in Ierland heeft het niet gemakkelijk. Ze hebben dagelijks af te rekenen met de steeds sterker wordende bendes, niets kan deze bendes deren. Vorige week schoot een bendeleider zichzelf in het hoofd toen hij een aantal nieuwelingen een lesje gaf in wapen gebruik. Op zijn begrafenis werd er een salvo van kogels afgeschoten, als afscheid en teken van respect, door bendeleden met uiteraard illegale wapens. De gardaí keken toe, niemand werd gearresteerd.
Wat er in het bankwezen hier gebeurt is voer voor thrillers, de corruptie blijft tot nog toe ongestraft!
Het leven van een garda kan niet gemakkelijk zijn, met al die onopgeloste zaken.
Maar zoals altijd is er licht aan het einde van de tunnel. En dit licht werd er gebracht door de ondeugende Conor Casby, guerilla kunstenaar.

Conor Casby, een leraar in het secundair onderwijs schilderde twee naaktportretten van Brian Cowen ,en hing ze, zonder toestemming, in de National Gallery en de Royal Hibernian Gallery. In éen van de portretten houdt de Taoiseach zijn onderbroek in zijn hand, in het andere zit hij op het toilet met een rol toiletpapier .
Today FM, een privé radiostation was in contact met Conor Casby. Hij belde hen op Maandag op om te bevestigen dat hij de schilderijen gemaakt had.In de Royal Hibernian Gallery, werd het werk pas opgemerkt toen een bezoeker om de prijs vroeg. In de National Gallery bleef het werk zo'n twintig minuten hangen voor het verwijderd werd door de veilgheidsdienst.

RTE News vermeldde het incident met als commentaar dat de Taoiseach niet geposeerd had voor de portretten. Het was een verzetje voor iedereen, een leuke anecdote die de recessie even op de achtergrond drukte.

Niet zo voor mr. Cowen.

Er werd een klacht ingediend bij de politie. De Gardaí ondervroeg de producer van Today FM, toen deze de identiteit van de kunstenaar niet wou vrijgeven, zegden ze dat ze de computers in beslag zouden nemen om de e-mail bestanden na te gaan.
RTE werd verplicht zich te verontschuldigen, wat hen heel kwalijk genomen werd door de Ierse blogwereld.
Intussen gaf een geschokte Conor Casby zich spontaan aan bij de politie. Hij werd ondervraagd, en er wordt een dossier opgemaakt voor de Directeur van Public Prosecutions.
Conor Casby zou vervolgd kunnen worden voor onfatsoenlijkheid, aanzetten tot haat en criminele schade ( Er werd een nagel in de muur geslagen)van de NAtional Gallery.
Indien hij schuldig bevonden wordt, riskeert hij een zware boete, en mogelijk een gevangenisstraf.

En ik die dacht dat dat alleen maar in China kon gebeuren!

Je kan Conor Casby steunen op Facebook:

No comments: