Translate

Thursday, March 5, 2009

Naar Ierland op vakantie?

De werkloosheid bedraagt hier nu al 10%, en volgens Brian Cowen, de Taoiseach, zal het nog veel erger worden.
Eén van de sectors die het hard te verduren heeft is de toeristische industrie. In Dublin is het nog niet te erg, maar hier in West-Cork, ziet het er niet rooskleurig uit. De afschaffing van de Swansea-Cork ferry heeft daar ook wel mee te maken.
Vandaag dus een post over leuke dingen die je in West-Cork kan komen doen. Voor al diegenen die dachten om een weekendje naar Dublin te gaan: hier is een betere optie: kom naar West-Cork! Het is hier mooi, er valt heel wat te beleven, en je helpt een toeristische sector in nood.
Cork is de grootste county van Ierland. Je kan Cork indelen in Cork city, West-Cork en East-Cork.
Op deze website vindt je al wat je nodig hebt over tours in Cork, attracties, enzovoort. Ik geef je mijn eigen indrukken en wat tips over West-Cork.


Om ons te bereiken heb je verschillende mogelijkheden: Als je naar Dublin vliegt, kan je een binnenvlucht naar Cork nemen met Ryanair, of Aer Arann. De vluchten zijn meestal goedkoop. Aer Arann is iets duurder, maar aangenamer om mee te vliegen. Er rijdt ook een trein van Dublin naar Cork City, maar die is dikwijls duurder dan het vliegtuig!
Vanuit Shannon moet je wel een auto huren, er is geen ander vervoer.
Je kan ook met de trein naar Amsterdam, en vandaar met Aer Lingus rechtstreeks naar Cork vliegen.

De beste manier om West-Cork te verkennen is per auto. Spijtig genoeg is er maar weinig openbaar vervoer. Autohuur hoeft niet duur te zijn als je het goed op voorhand online reserveert. Vergeet niet links te rijden!

Vervoer

Een paar weetjes als je met de auto rijdt: De pechstrook wordt hier dikwijls gebruikt door tragere voertuigen, om een tweede rijvak te maken. Het is toegelaten, maar wel gevaarlijk. Ikzelf doe het nooit.
In de kleine West-Cork dorpjes, groet je iedereen die je passeert. Dit is niet echt omdat de mensen hier zo vriendelijk zijn. Ze groeten hier iedereen, om er zeker van te zijn dat men nooit bekenden overslaat, want als je iemand die je kent niet groet, kan dat wel eens voor problemen zorgen. Begin nu niet te zwaaien, een hand of zelfs een vinger opsteken is voldioende!

The Pub

Er zijn een aantal gezellige pubs in West-Cork. In sommigen kan je ook eten. Het wordt wel moeilijk om naar de pub te gaan als je kinderen hebt. Onder de achtien jaar mag je niet meer in de pub na 9 PM. Je ziet dan ook trossen jongeren aan de deur van een pub staan, terwijl hun ouders binnen zitten.
Als je zonder kinderen reist of een babysitter hebt, ga dan gerust naar de pub. Tijdens het weekend zijn er dikwijls optredens van plaatselijke groepjes, en met een beetje geluk barst men spontaan uit in gezang en maak je de traditionele Ierse sing-song mee. Iedereen wordt dan uitgenodigd om zijn/haar party-piece te zingen, en als je te dicht bij de zangers zit, zal je waarschijnlijk ook gevraagd worden om mee te zingen. Bereid je dus voor! Toen het mij overkwam, werd ik op een tafel gezet, en aangekondigd als de dame uit verre oorden. Ik was niet voorbereid en begon dus maar 'In de Stille Kempen' te zingen, met veel succes!
Meer toeristische stadjes met een overvloed aan pubs met muziek zijn onder andere, Kinsale, een havenstadje in Zuid-West Cork, en Clonakilty, de hoofdstad van West-Cork.
Voor de spontane sing-songs moet je in de kleinere dorpjes zijn.

Als je om een pint vraagt, krijg je de Engelse'pint'als maat, dus ongeveer een halve liter. Wil je een kleiner glas, vraag dan 'A glass of .....'

Op het platteland staan de mannen meestal aan de toog, terwijl de vrouwen aan de tafeltjes zitten. Dit is niet verplicht! Blijf dus maar gerust bij je partner zitten, tenzij je mee aan de toog wil gaan staan en de laatste resultaten van de GAA matchen wil gaan bespreken.
Je merkt ook wel gauw dat de mannen steeds drankjes blijven kopen voor de vrouwen, niet omdat ze hen een plezier willen doen, maar gewoon opdat de vrouwen zouden blijven zitten en niet naar huis gaan, want dan zit hun avond er ook weer op.

Als je de mannen ziet knipogen, denk dan niet dat ze je willen verleiden, het is hun manier om je te groeten!
Er is een verplicht sluitingsuur: 11.30 tijdens de week en 12.30 op Vrijdag- en Zaterdag avond.

Surfen

De oceaan is koud, maar ideaal voor surfers. Neem altijd een wetsuit mee, ik heb hier nog nooit iemand in zijn zwempak zien surfen. Het water is té koud.
Goede surf vind je in Garretstown, Ballinspittle, niet ver van Kinsale.
Er is een surf school waar je surfborden en wetsuits kan huren ,ook bodyboards, en sea kayaks. Je kan er surf lessen nemen en in de zomer worden er ook surf camps georganiseerd. Mijn kinderen doen dit elke zomer en vinden het fantastisch.
Inchydoney beach,dicht bij Clonakilty heeft ook een surf school. Het strand is prachtig en er staat ook een fantastisch hotel met kuur-oord.
Red strand, ook dichtbij Inchydoney, is een strand voor doorwinterde surfers. Baden is er verboden, maar de surf is 'great'!

Windsurfen kan overal. Je kan tijdens de zomer op zondag avond windsurfboards huren in Oysterhaven. Hier kan je ook een huisje huren en je kinderen een hele week op waterkamp sturen. Ze moeten natuurlijk wel Engels kunnen spreken.
Coolmain Beach, hier bij ons in Kilbrittain is populair bij windsurfers, en nu ook meer en meer bij Kite surfers. Ook hier kan je lessen boeken.


Muziek

Tijdens de maand Juni heeft hier jaarlijks het West-Cork Chamber Music Festival plaats,in het mooie Bantry. Dit festival krijgt steeds meer en meer bekendheid, op voorhand boeken is aangeraden.
Eind Mei is er een muziekfestival in Bandon, met plaatselijke rockgroepen in de pubs en in openlucht concerten. Dit festival wordt met het jaar meer populair.

In Oktober kan je in Kinsale naar het Fringe-jazz festival, dat tesamen met het bekende Cork Jazz festival plaats heeft.


Culinair

Ierland noemt zichzelf 'the food island', maar niets is minder waar. Er wordt maar weinig gekookt bij de doorsnee-Ier. Een feestmaaltijd bestaat meestal uit gebraad, Kool en wortelen, met geroosterde aardappelen. Coleslaw vinden ze hier een lekkernij. Broccoli is exotic.

Er zijn wel een aantal goede restaurants. Maar pas op, want ze zijn altijd enorm duur.
Hier zijn een aantal suggesties:
Fishy fishy cafe in Kinsale serveert heerlijke visgerechten. Het is enkel open van 12 tot 4 uur, en kredietkaarten worden er niet aanvaard.
Jola's Restaurant in Kinsale : Heerlijke Poolse keuken
Deasy's Harbour BAr and Seafood Restaurant in Ring nabij Clonakilty is volgens mij het beste visrestaurant ind e buurt.
Er zijn natuurlijk nog meer restaurants, maar deze drie zijn mijn favoriete.

Natuur
West-Cork is prachtig. De beste manier om het te ontdekken is de kustbaan te volgen van Kinsale naar Clonakilty en vandaar verder naar Lep, Schull, Skibbereen.
De mooiste kustplaatjes zijn Timoleague,Lep, Glandore, Bantry, en Glengarrif.
In Glengarrif kan je met een bootje naar een klein eilandje met prachtige tuinen. Je komt er steevast voorbij een kolonie zeehonden die lui liggen te rusten op een paar rotsen in de zee.

Het allermooiste stukje West-Cork is vast en zeker de Beara Peninsula. Je kan er met de auto een tour doen, en ik verzeker je dat je kippevel zult krijgen van de schoonheid die daar zomaar voor iedereen tentoongesteld wordt.

Dit is natuurlijk een heel korte beschrijving van West-Cork. Hopelijk kan ik hiermee toch wel iemand overtuigen om eens tot hier te komen!

No comments: