Translate

Tuesday, March 17, 2009

St Patrick's Day en Vlaanderen in Actie.

Vandaag is het de dag waarop de Ieren zelf geloven wat ze de toeristen al jaren lang wijs maken. Overal zijn er Leprechauns te zien, iedereeen houdt van Ierse muziek en Irish dancing is een nationale hobby. Het is St Patrick's day.

We trokken er vanmorgen al op uit om de parade in Cork te zien. We waren twee uren te vroeg en wandelden dus wat rond in Cork. De straat muzikanten zorgden ervoor dat iedereen in de sfeer geraakte, en venters verkochten veel te dure Ierse prullen, die mijn kinderen natuurlijk wilden.
From St. Patrick's day 2009 CorkBandon


De stoet was leuk. Wat vooral opviel was dat de meeste groepen die deelnamen associaties van buitenlanders in Cork waren.
Eén van de Ierse groepen die écht opviel was de Ierse gebedsgroep, die elk jaar weer meedoet en maar een sombere indruk nalaat. Tussen al het plezier, gedans en muziek, lopen zij de rozenkrans te bidden. Plichtsbewust slaat dan elke Ierse toeschouwer dan vlug een kruisteken en stuurt een schietgebedje naar St Patrick.
From St. Patrick's day 2009 CorkBandon
From St. Patrick's day 2009 CorkBandon


From St. Patrick's day 2009 CorkBandon

De Afrikanen, Philipinos and Indiers brachten wat meer ritme en een echte festieve sfeer naar de stoet.
From St. Patrick's day 2009 CorkBandon


From St. Patrick's day 2009 CorkBandon

Na de Cork parade gingen we naar Bandon, waar Fintan ook meeliep met de Bandon Athletic club. Na de parade werd de shamrock gezegend door de katholieke priester en de protestantse dominee, en dan was er wat street entertainment.
From St. Patrick's day 2009 CorkBandon

Een gezellige boel wel.
Vanavond is er een St Patrick's day special van de Simpsons op Sky. De eerste keer dat een nieuwe aflevering eerst in Ierland vertoond wordt, daarna in de USA.

De Ieren hebben het slim gespeeld. Ze zijn waarschijnlijk één van de populairste bevolkingsgroepen in de wereld. De Vlaanderen in Actie 2020 groep kan hier wel wat komen leren.
Eén van de tricks die de Ieren goed gebruiken is het in leven houden van de geschiedenis, hoe oud ze ook is, en vooral de mythes goed bewaren.
Ze vertellen graag over de hongersnood en de Engelse onrechtvaardigheden. Hoewel Ierland nu al bijna 100 jaar onafhankelijk is , toch blijven ze hier maar praten over de Engelsen als de Old Enemy, en hoewel de hongernood nu al bijna 200 jaar geleden is, toch blijven ze daar ook over vertellen alsof het gisteren was. Onlangs kreeg mijn man een e-mail uit Indie, waarin de Indier die hem contacteerde begon met 'I heard you had a famine'.
Ik denk altijd maar dat het nu toch wel tijd wordt om de geschiedenis achter zich te zetten en dat uitkijken naar de toekomst beter is.
Maar de Ieren houden deze verhalen maar al te graag in leven, want ze blijven er populair door.
Ze blijven ook in contact met de Ierse diaspora. Vandaar de groene rivier in Chicago, de 80 miljoen Amerikanen die beweren Ier te zijn, en de talloze Amerikaanse presidenten en presidentskandidaten die erop aandringen dat ze Irish roots hebben.

En hier is nu een ideetje voor ViA.
Misschien moeten we Vlaanderen wat meer populair maken. We kunnen dat doen door bijvoorbeeld een Hollywood film te maken over de Guldensporenslag, met Brad Pitt als Pieter De Koninck en Russel Crowe als Jan Breydel.
We kunnen ook spannende boeken schrijven of TV series maken over het leed dat ons Vlamingen werd aangedaan door de Hertog van Alva en de Spaanse Furie, de Leliaards, de Nederlanders en natuurlijk de Duitsers. Antonio Banderas zou een goede Hertog van Alva zijn, bijvoorbeeld. Angelina Jolie,of Julia Roberts een mooie Vlaamse Maagd.
En hebben we ook geen hongersnood gehad? Die moeten we dan ook uitbuiten.Een remake van 'Daens', misschien?
Verder moeten we op zoek gaan naar elke druppel Vlaams bloed in de wereld, en vooral in de Verenigde Staten. Wie weet hoeveel miljoen Vlamingen we zo kunnen vinden. Verenig die Vlamingen elk jaar door een Vlaamse dag( 11 Juli lijkt me niet slecht) te organiseren, laat hen de rivieren zwart en geel kleuren, of vullen met Vlaams bier.
Vlaamse traditionele muziek kunnen we ook bekend maken door groepen zoals Clouseau in te zetten, en er rock-versies van uit te brengen. Als Koen Wauters dan, zoals Bono, een quasi-heilige status kan verkrijgen, zal onze populariteit nog meer stijgen.

De enige vraag is nu: hoe noemen we de Vlaamse dag? Guldensporenviering klinkt wat oudbollig! We kunnen ook geen patroonheilige gebruiken, daarvoor hebben we teveel vrijzinnigen (Heeft Vlaanderen eigenlijk een patroonheilige?)
Hendrik Conscience, dat klinkt net iets té Frans en aan de wereld verkondigen dat hij de Vlamingen leerde lezen zou voor sommigen kunnen betekenen dat we vóór Conscience een bende dommeriken waren. Misschien 'Kriekenlambiekdag',maar dat zullen de Antwerpenaars niet goed vinden, die willen waarschijnlijk een 'bollekesdag'. We moeten dus een naam vinden die elke Vlaming in de wereld herkent, waar iedereen blij mee is en die in alle talen gemakkelijk uit te spreken is.
Suggesties zijn altijd welkom!

No comments: