Translate

Sunday, March 30, 2008

Sing Songs

Ik ben lid van the Chorus of Opera Cork, een vrouwenkoor. Door gebrek aan geld doen we geen opera's meer, maar geven meestal concerten met solisten.
Gisterenavond zongen we in Kinsale, het leuke havenstadje aan de Ierse zuidkust.
Het concert verliep heel goed, iedereen genoot ervan.
Het leukste komt altijd na het concert. We trekken dan allemaal naar de pub, en na de Tea and Sandwiches, komt de alcohol en de sing song.
Sing songs zijn een echte traditie in Ierland. Ze gebeuren meestal spontaan in de pub, en iedereen doet eraan mee.
Elke Ier heeft zo zijn eigen 'party piece', of een liedje dat hij of zij altijd zingt tijdens een sing song.
Ik kende toen ik hier toekwam niet veel liedjes, maar wist al vlug dat ik er best een paar zou leren. De eerste keer dat ik zo'n sing song meemaakte was ik totaal onvoorbereid.
Plots werd ik op een tafel gezet, en werd aangekondigd als de vrouw van verre oorden die ook eens wat zou zingen. Ik kon maar aan 1 liedje denken, en zong dus maar 'in de stille kempen'.
De vogende keer was ik wat beter voorbereid, ik had 'mon mecque á moi' van Patricia Kaas van buiten geleerd, en zong dat uit volle borst. Het was een succes! Ieren houden van Franse muziek, hun hart smelt als ze de Franse rollende r horen.
Ik heb zo nog een paar liedjes geleerd, onder andere 'je ne regrette rien' van Edith Piaf. En vanaf de eerste keer dat ik dat liedje zong, mag ik niets anders meer zingen. Af en toe krijg ik de kans om 'La Vie en Rose' te zingen, maar ik ben nu gedoemd om voor eeuwig no regrets te hebben in Ierland.
Ik vind deze sing songs best leuk. Iedereen in het koor heeft een uitzonderlijk mooie stem en we zongen liedjes van 'The Sound of Music' tot 'Some like it Hot' en natuurlijk ook de Ierse parels zoals 'The Belle from Belfast City', hoewel de traditionele Ierse liederen in de minderheid waren.
We bleven gisterenavond zingen tot sluitingsuur (12.30 op Zaterdagavond), het was één van de vele gezellige, leuke, muzikale avonden die ik hier heb meegemaakt, in Belgie horen zulke juweeltjes tot een ver verleden.

2 comments:

@ndrea said...

He Roos!
Je vroeg ergens om sites van andere bloggers in het buitenland. Kijk eens op http://expat-blogging.blogspot.com/ daar vind je (Nederlandse en Vlaamse) bloggers over heel de wereld. Kan je zelf kiezen wie je gaat volgen, ver weg of juist dicht bij je in de buurt. Je schrijft leuk, mijn dochter zou zo'n koor geweldig vinden. Wij wonen in Californië en zij doet mee aan het honor chorus, een occasional koor dat eind april een uitvoering geeft. Het koor is samengesteld uit de beste zangers van alle scholen van de stad. Groet, Andrea

Roos said...

Hi, Andrea,

Bedankt voor de tip, ik ga daar zeker eens kijken.
Ja, in een koor zingen is echt addictive ( ik kan het Nederlandse woord niet vinden!). Blog jij ook wel?